Community Recreation Center Gets an Environmental Facelift

Lynnwood Recreation Center

If you have children…or maybe your inner child needs to let loose, the new Lynnwood Recreation Center will be a perfect fit.  With an abundance of pools, slides and water amenities the community center will be the hit of the summer for this Washington State suburb.  Open almost two months, the new recreation center has one goal- create a healthier environment for it’s community to work and play at.  Through a $25.5 million environmental construction/features facelift the City of Lynnwood did just that.

Structural Insulated Panel Roof

The renovated facility comes with it’s own controversy surrounding the high price-tag public building.  Even with controversy, two things are certain:  1- It will be FUN (you have to admit that) and 2- It meets environmental needs and will be kinder to the earth and the physical community around it.

Lynnwood Recreation Center, SIPS Roof

The existing Recreation Center was built in 1976, and extensive updates were required to make this an energy-efficient and environmental building.  Along with many environmental factors included in the design of this LEED registered community center (certification goal of Silver), Premier Structural Insulated Panels, SIPS,  were chosen to frame the large low slope roof portion of the building.  The General Contractor was pleased with the large roof installation stating, “This stuff is slick, we have never installed a roof so fast.”  Installed in just under 3 days, a SIPS low slope roof adds many benefits to the structure of a building:

  • Speed of Construction:  13,000 Sq Ft of Roof Panels were installed in under 3 days! This helps reduce cost of construction for the GC.
  • Roof Strength:  SIPS are chosen for their durability to extend and sustain the life of the roof.
  • Less Job site Waste:  Over 95% of construction waste was diverted from landfills to recycling centers during the Lynnwood Recreation project with the help of SIPS
  • Environmental Impact:  SIPS have recyclable wood facers and high R-value EPS insulation (with no CFC’s), and are made with 10-15% recycled content.  The airtight nature of large SIPS reduce heating and cooling costs by up to 60%, saving energy, and reducing air pollution
  • Improved Comfort:  Thanks to extra R-values and tight construction, the ceiling surfaces in a SIP building paired with advanced wall insulation will control temperatures better than in stick-framed construction, resulting in a more comfortable center for the community

Lynnwood Recreation Center, SIPS Roof

What other environmental features are included in this recreation center?

  • New Partially Retractable Pool Roof: a retractable roof preserves the highly desirable outdoor pool environment for swimmers in the summer and nearly eliminates energy consumption for HVAC during the warm months.  (The new roof system will reuse the pool’s existing roof structure, reducing the amount of waste during the renovation.)
  • New Designated Parking:  stalls for low-emitting and fuel-efficient vehicles close to building entry.
  • Water Efficient Landscape & Irrigation:  up to 51% reduction in water use, the irrigation system uses a combination of low volume water-conserving spray heads and micro spray emitters.  The landscape includes native drought tolerant species and selected plants that are drought tolerant once established.
  • Solar Pre-Heating System:  provides hot water for showers & sinks, water efficient fixtures used through out the building
  • High Efficiency Gas Water Heaters:  provides additional heating when solar system is unable to meet the full hot water demand
So if you are around the area and need to keep your children occupied, visit Lynnwood Recreation Center…and relax in the lazy river while your kids play for hours in one of the many new pools and slides!
____________________________
PROJECT:  Lynnwood Recreation Center | 18900 44th Ave W.  | Lynnwood WA
ARCHITECT:  NAC|Architecture of Spokane & Seattle
GENERAL CONTRACTOR:   Mortenson Construction of Seattle WA
STRUCTURAL SUBCONTRACTOR:  Bayley Construction, Inc. of Mercer Island 
About these ads

One comment on “Community Recreation Center Gets an Environmental Facelift

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s